|  | 

Zdrowie

Cholesterol we krwi cichy zabójca

Cholesterol we krwi cichy zabójca
Cholesterol we krwi, często występuje u osób z nadwagą i otyłością, zwykle prowadzi to do zwiększenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu.

Cholesterol jest wytwarzany przez wątrobę i znajdują się w żywności o wysokiej zawartości tłuszczu. Jest to woskowa substancja, której nasz organizm potrzebuje, aby budować ściany naczyń krwionośnych dostarcza witaminy D, niektóre hormony zawarte w nim pomagają nam w trawieniu tłuszczów. Nasz organizm sam go produkuje, dostarczany w nadmiarze z pożywieniem nie korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.

Cholesterol jest rodzajem lipidów, częścią naszych komórek, które pomagają w magazynowania energii. Wszelkie produkty pochodzące od zwierząt, takich jak mleko, sery, mięso, jajka i wszystko wyprodukowane z tych produktów, zawierają cholesterol. Nasza wątroba produkuje wystarczającą ilość cholesterolu który wystarczy by nasz organizm prawidłowo funkcjonował .

Podczas jedzenia produktów bogatych w cholesterol, dostarczamy więcej cholesterolu niż nasz organizm potrafi go wykorzystać na swoje potrzeby. W wyniku tego cholesterol odkłada się niestety, jednym z miejsc, są tętnice które z czasem przyblokowane nadmiarem cholesterolu prowadza do zawałów serca i udaru mózgu.

Podwyższony cholesterol nie jest jedyną przyczyną chorób serca i udarów mózgu, występują inne przyczyny (palenie papierosów). Istnieje wiele mitów, jeśli chodzi o poziom cholesterolu. Jednym z największych mitów jest to, że tylko osoby z nadwagą i otyłością mają wysoki poziom cholesterolu. To nie jest prawda.

Na wysoki poziom cholesterolu ma wpływ to co jemy. Wysoko przetworzona żywności, którą spożywamy ma wpływ na wyższy poziom cholesterolu.

Innym mitem jest to, że osoby starsze maja wysoki poziom cholesterolu . Znowu, nie jest to prawdą. Ponieważ również dzieci są narażone na choroby serca a wpływ ma na to złe odżywianie (hamburger,frytki itp.)

Obniżenie cholesterolu polega na zmianie diety,dieta powinna być bez tłuszczowa, powinna zawierać duże ilości owoców warzyw ,ryb zalecana makrela wędzona tłuszcz zawarty w tej rybie skutecznie obniża zawartość cholesterolu, oraz mięso chude wołowina,kurczak.

Z warzyw obniża cholesterol cebula uduszona na wodzie z dodatkiem oleju.

Trzy duże cebule udusić z 12 łyżkami wody i łyżka oleju gotując pod przykryciem przez dwadzieścia minut.Stosować raz w tygodniu obniża i zapobiega wzrostowi cholesterolu we krwi.

cholesterol-we-krwi-cichy-zabojca

ABOUT THE AUTHOR

Podobne wpisy:

  • Zalety rozkładanej kanapy

    Zalety rozkładanej kanapy

    Rozkładana kanapa to chyba najpopularniejszy i najlepiej sprzedający się mebel w naszym kraju od dziesięcioleci. Kanapy tego rodzaju pojawiają się w salonach, pokojach dziecięcych i młodzieżowych oraz nawet sypialniach. Dobrze, rozkładana kanapa to niekończąca się ilość zalet, która często idzie w parze z niezbyt wysoką ceną. Zastanawiasz się, czy warto ją kupić do swojego domu?

  • Wygodny fotel biurowy w stylu klasycznym

    Wygodny fotel biurowy w stylu klasycznym

    Większość z nas na co dzień spędza sporo czasu przy biurku. Niezależnie od tego, czy jesteśmy uczniami, studentami, czy też pracujemy w biurze, jednym z podstawowych mebli, z których korzystamy jest fotel biurowy. To mebel, który jest obowiązkowym wyposażeniem biur, pokoju dziecięcego lub domowego gabinetu oraz przestrzeni, do korzystania z komputera w domu. Wbrew pozorom